De chemo doet z'n werk!

23 augustus 2009
Afgelopen vrijdag was een ziekenhuisdag. Het begon met een CT-scan om te zien of de chemo's hun werk hebben gedaan. Op de planning stond dat ik pas dinsdag a.s. de uitslag zou krijgen, maar omdat ik vrijdag ook afspraken had met de maag-darm chirurg en de gynaecoloog kreeg ik die onverwachts vrijdag al. Zij vertelden dat de tumoren afgenomen zijn en dat die zich hoofdzakelijk nog in mijn onderbuik bevinden. Bij mijn middenrif zijn de kwade cellen dus weg evenals bij mijn maag als ik het goed begrepen heb. In mijn milt zijn ook aanmerkelijk minder kankercellen waargenomen maar de milt zal alsnog verwijderd moeten worden. Uit het gesprek met beide artsen kwam naar voren dat het met name op mijn darmen neerkomt. Dat is tevens het lastigste deel van de operatie. De kankercellen bevinden zich op zowel de dikke als dunne darm. In welke mate deze zijn aangetast is nog niet duidelijk. De CT scan geeft namelijk niet alles weer. Dit zal moeten blijken tijdens de operatie. Verder is er natuurlijk nog het tumorgebied rondom mijn blaas en eierstokken. Dat schijnt redelijk afgenomen te zijn en 'gunstig' te liggen t.o.v. mijn darmen. Een vrij positieve uitslag dus. Maar goed ik wil niet te vroeg juichen. Er staat nog een zware operatie te wachten waarbij het nog niet zeker is dat alle kankercellen ook verwijderd kunnen worden. Als het teveel risico's met zich meebrengt zullen de artsen die gaan opereren die cellen niet weghalen. Daarnaast kunnen er ook onzichtbare kankercellen zijn. Daarvoor zijn de na de operatie geplande chemokuren bedoeld.
Naast de uitslag is ook gesproken over de operatie zelf en het onderzoek waar ik mogelijk voor ingeloot wordt. Zoals gezegd zal het een zware operatie zijn. De maag-darm chirurg gaf aan dat het vrijwel zeker is dat ik een tijdelijk stoma zal krijgen. Dit stoma wordt aangelegd om mijn darmen de kans te geven om te helen. Ik zal dus de komende dagen maar extra gaan genieten van het naar de wc gaan ;-). Ik baal er behoorlijk van. Vooral omdat dit wel eens voor een jaar kan zijn. Dat is toch een lange periode... Ik zit er niet echt op te wachten. Maar goed, misschien valt het wel mee. Dinsdag a.s. heb ik een gesprek met de stomaverpleegkundige. Dinsdag is overigens een dag die in het teken van pre-operatieve activiteiten staat.
Tot slot werd aangegeven dat de operatie verschoven is naar 9 september. Balen natuurlijk. Want ik had me er wel op ingesteld. Maar goed, iedereen moet natuurlijk wel kunnen...
Het fijne is nu wel dat Lukas en ik dan wel een paar dagen langer weg kunnen gaan. Waar naartoe moeten we nog even zien. Vermoedelijk Bretagne.
Vrijdag werd afgesloten met een surprise party voor Sjoerd, die 30 werd. Een superleuk feest georganiseerd door Christie (vriendin van Sjoerd) die ook nog eens met haar band een spetterende show neerzette! De rest van het weekend wat gerommeld. Met Sjoerd en Christie gegeten en naar Drunen geweest. Het waren weer enerverende dagen.

3 reacties:

Carsten zei

Lieve Marieke,
Na eerst wat mail-verplichtingen te hebben gedaan, ben ik meteen je weblog gaan lezen vanmorgen. Er is wel weer een hoop gebeurd de afgelopen weken .....

Ik ben blij te lezen dat de resultaten aantonen dat de behandeling niet voor niets is geweest. Ook goed dat je nu weet naar welke datum je toe moet werken (09-09-09, als dat geen mooie datum is weet ik het niet, dat heeft zo moeten zijn).

Ik hoop dat het kaarsje wat ik in Italiƫ voor je heb aangestoken een beetje meegeholpen heeft en zal meehelpen.

Cheers en veel plezier in Bretagne, of waar jullie dan ook naartoe gaan :-)

Dikke knuffel,
Carsten

Anoniem zei

Ha Marieke,

Ik heb grote bewondering voor de manier waarop je over dit alles schrijft. Klasse! Ga hier vooral mee door. Hou het positieve vast.

Onwijs veel sterkte de komende tijd en geniet als een God in Frankrijk.

Grt Peter R

Ps. onder het mom "Alle beetjes helpen" heb ik in Lourdes nog een kaarsje voor je opgestoken. (dit is eigenlijk niets voor mij, maar ik moest het doen).

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Wat een dag die vrijdag! In ieder geval echt goed nieuws dat de kankercellen verminderd zijn. Stap voor stap de goede richting in! Het zou meer dan verdiend zijn, Wat heb je toch een enorme kracht in je! Houd dat vast. Ga komende tijd, zover mogelijk, echt genieten in la douce France met Lukas en gooi in september alles wat je hebt in de strijd om deze oneerlijke strijd te winnen.

Heel veel liefs van ons,

Sybelle

Een reactie posten