Even een paar dagen er tussenuit

3 september 2009
De afgelopen dagen even een paar dagen er tussenuit geweest. Vakantie is er niet echt van gekomen en zal ook voorlopig helaas niet in het verschiet zijn. Alles is zo onzeker. Een echte vakantie valt dan ook moeilijk te plannen. Maar een paar dagen wel. Omdat de operatie is verschoven naar volgende week gaf ons dat de mogelijkheid om een dag of zes weg te gaan. We besloten om richting Bretagne te gaan. Op de bonnefooi. Geen reserveringen vooraf. We zouden wel zien. Dat past ook meer bij de wijze van leven waarin we gedwongen in terecht zijn gekomen: meer bij de dag leven en vooral niet plannen ;-). Afgelopen vrijdagochtend dus onze spullen gepakt.

Het plan was om 's middags na het gesprek met de mee-opererend professor uit het UMCU te vertrekken. Het gesprek had meer impact dan ik had gedacht. Ik dacht dat ik even met een professor kennis zou maken en dat dat het dan zou zijn. Maar nee. Hij nam uitgebreid de tijd. Hij had zich zeer goed voorbereid en bleek goed op de hoogte. Nam ook geen blad voor zijn mond. Maakte mij nog eens extra duidelijk wat het verschil was tussen een 'gewone' operatie en een operatie met OVHIPEC (operatie met spoeling van de buik). Hij benadrukte dat de kans op een tijdelijk stoma groter zou zijn bij laatstgenoemde operatie en vroeg me of ik me dat wel realiseerde. Dat realiseerde ik me niet echt. Ik wist niet dat die kansen op een tijdelijk stoma zo ver uit elkaar lagen. Maar ja, ik heb denk ik weinig keus. Natuurlijk wil je geen stoma. Maar ik wil ook geen kanker. Ik vraag niet om een stoma. Maar ook niet om kanker. Het enige wat ik wil is leven en zo lang mogelijk. Dat heb ik nog eens extra benadrukt. En als die operatie met buikspoeling daaraan bij kan dragen zonder dat daarvoor onnodige risico's voor worden genomen, dan ga ik daarvoor. Ook besprak hij zijn rol tijdens de operatie. Maag-darm chirurgen hebben nog wel eens de neiging om wat grotere risico's te nemen bij darmkanker. Zijn rol ligt erin om erop toe te zien dat er niet onnodige risico's worden genomen. Het is logisch dat die risico's bij darmkanker wel worden genomen omdat de middelen om darmkanker te bestrijden/genezen beperkt zijn (namelijk alleen een chemospoeling) terwijl op eierstokkanker meerdere middelen kunnen worden toegepast. Al met al een zeer verhelderend, confronterend maar zeker ook vertrouwenwekkend gesprek.

Na het gesprek op weg naar het zuiden. Het was duidelijk merkbaar dat de vakanties grotendeels voorbij waren. We stonden lange tijd in de file. Vlak na Lille besloten we dat het tijd was om een hotel op te zoeken. Niet echt een idyllisch hotel maar gewoon een 'snelweg' hotel voor zakenmensen. De kamers zagen er in ieder geval keurig uit. Omdat we in het dorp geen enkel restaurant konden vinden besloten we in het hotel te eten.... Nou dat hebben we geweten. Het wordt tijd dat Gordon Ramsey daar eens langskomt.... Heeft er iemand wel eens een rotte tomaat voorgeschoteld gekregen in een restaurant ?!? De volgende dag richting Honfleur (onder Le Havre) gegaan. Lukas was daar lang geleden eens geweest en herinnerde zich dat het een leuke havenplaats was. En dat was ook zo. Tijdens de lunch met Enno en Eugenie gebeld. Eerder hadden we afgesproken om elkaar te bellen omdat we elkaar mogelijk zouden treffen ergens in Bretagne omdat zij wellicht ook naar Bretagne wilden gaan. De wederzijdse weerberichten werden uitgewisseld en we besloten om die dag nog verder naar het zuiden te rijden en elkaar te ontmoeten op de camping waar Enno en Eugenie zich bevonden (bij Saumur in de Loire streek). Enno regelde voor ons een overnachting in een chambre d'hotes en twee vervolgovernachtingen op de camping in een stacaravan. Toen we aankwamen stond de BBQ al op ons te wachten. De volgende twee dagen heerlijk genoten van het vakantiegevoel. Vertoeven bij het zwembad op de camping. Slenterend door een grotwoning in de omgeving van Saumur. Eten met uitzicht op een van de kastelen waar de Loire streek vol mee staat. En van de wijn proevend bij een van de wijn chateau's die de omgeving rijk is. Kortom, het was genieten en bovendien heel gezellig om met de familie van Rhijn op stap te zijn. Dinsdag weer naar het noorden vertrokken en de Mont Saint Michel bekeken. Van een afstand prachtig maar 'van binnen' geen aanrader (het stikt er zo van de toeristen dat iedereen over elkaar struikelt). En dan te bedenken dat het ons leuk leek om daar te overnachten.... We wisten niet hoe snel we weg moesten zijn. Daarna doorgereden op weg naar een overnachting in een chambre d'hotes. Een prachtige locatie in de Ciderstreek. Mooi ingericht. Gastvrije ontvangst. Na een overheerlijk ontbijt terug gereden naar huis.

Het was dus een heerlijke vakantie. Goed om nog even op te laden voor de operatie want voorlopig zal ik onder de pannen zijn met het herstel.

5 reacties:

Anoniem zei

Lieve Marieke,
Klinkt allemaal erg gezellig zo'n vakantie.
Ik lees je berichten iedere week vol bewondering! Ik zou je alle succes willen toewensen voor de komende operatie. Liefs Sanne (Suzanne)

Anoniem zei

Dag lieve Marieke,

Ik was al heel goed bijgepraat door Jeanette na haar bezoek aan jou, nu ruim een week geleden. Maar toen was je nog niet op visite geweest bij de professor. Duidelijke taal zeg, die draait er niet omheen. Een openhartige, confronterende en eerlijke man, zo te lezen en dat past volgens mij voortreffelijk bij jou. Aan verhullende woorden of goedbedoelde omzichtigheid heb jij niets. Maar dat betekent natuurlijk wel dat je weer het nodige te verwerken had.
Goed, heel goed, te lezen dat jullie zulke heerlijke dagen hebben gehad in Frankrijk. Het grote genieten was heel goed getimed, even een paar dagen relaxen met zijn tweeen moet jullie goed hebben gedaan.
Spannende dagen nu, ja, daarvoor ook al, maar speciaal nu, zo vlak voor de operatie. Trek je vechtjas maar weer aan - niet alleen jij maar ook Lucas,je (schoon)ouders en eigenlijk het hele Marieke'supportteam! Voor wat betreft heel RDDM, en het wereldje daaromheen, kan ik je verzekeren dat iedereen dagelijks met je meeleeft en je alle vechtlust en kracht toewenst.
Nou vechtjas; toi toi toi voor de volgende ronde, hou je haaks!
Veel groeten, Stef

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Wat heerlijk dat jullie zo genoten hebben in Frankrijk. Heel veel bewondering voor dat jullie de momenten pakken om van te genieten.

Woensdag de operatie, waar ik jou en jouw naasten ontzettend veel sterkte en succes bij wil wensen, ik denk aan je!!

Groetjes,
Esther

Carsten zei

Lieve Marieke,

Mooi en leuk om te lezen dat jullie het zo naar de zin hebben gehad in "France". Zo te lezen heeft dit er in ieder geval voor gezorgd dat je accu weer volledig is opgeladen, en dat is maar goed ook !

Woensdag wordt het spannend; ik wil je (en om met de woorden van Stef te spreken, je hele supportteam) dan ook enorm veel suc6 en sterkte wensen bij de operatie. Ik denk dat er behoorlijk wat mensen woensdag met ingehouden adem hun ding zullen doen, want los van je eigen zichtbare supportteam, zijn er op afstand ook hele volksstammen betrokken (dat laten de reacties op je weblog wel zien ...).

Heel erg veel succes en kracht voor woensdag !
Kijk in ieder geval uit naar je volgende weblog om te kunnen lezen hoe alles is gegaan.

"Go get them girl" :-)

Dikke knuffel,
Carsten

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Morgen is het dan zo ver. Ik wens je heel veel succes!!! En ik wil je ook nog even zeggen dat het helemaal de omgekeerde wereld is als jij een bedankkaartje gaat sturen voor alle kaarten die je krijgt, wat ben je toch een lief, gek mens. Marieke zet hem op, heel veel sterkte woensdag!

Groetjes,
Cindy

Een reactie posten