De waarheid is hard

10 november 2010
Dat het leven niet altijd over rozen gaat, dat weet ik als geen ander. Iedereen heeft wel eens pech in z'n leven. Voor de een is pech een mislukte coupe bij de kapper of de deur uitstappen middenin een grote hondendrol. Voor de ander is het leed groter en wordt de persoon getroffen door ziekte en/of dood. Ik lijk meer op die laatste persoon. Alhoewel het eerste mij ook met enige regelmaat is overkomen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat ik gewoon een pechvogel ben. Soms denk ik wel eens 'was ik maar op zondag geboren, dan was ik een zondagskind en dan overkwam mij dit niet allemaal'. Kinderachtig natuurlijk, maar ja, als pechvogel wil je ook wel eens geluk hebben en met je neus in de boter vallen. Deze week is het weer raak en heb ik wederom moeten constateren dat ik met pech geboren ben. Afgelopen maandag kreeg ik het nieuws dat de kanker weer terug is. Weliswaar in celformaat en dus minuscuul, maar wel op meerdere plekken. Deze keer in mijn buikvlies. Hoewel ik het al wel gedacht had en de uitslag me dus eigenlijk niet verbaasde, kan ik het nog steeds niet geloven. Wel dat het zo is en dat de kanker terug is. Maar niet dat mijn toekomst en mijn leven nu definitief een andere wending gaan krijgen. In plaats van behandelingen die gericht zijn op genezing, krijg ik nu te maken met behandelingen die gericht zijn op verlenging van mijn leven. De zogenaamde palliatieve behandelingen in plaats van curatieve behandelingen. Ik had nooit gedacht dat het zo snel terug zou zijn en dat ik zo snel in dit traject terecht zou komen. Wederom ga ik de gifmolen in. Hoe dit er uit gaat zien, dat weet ik nog niet. Maar wat ik wel weet is dat ik weer de strijd moet aangaan. Net zoals vorig jaar. Met het beste arsenaal aan wapens om me heen. Artsen, geliefde, familie, vrienden en collega's. Hoe lang ik dit ga volhouden, dat is afwachten. En wat ik ga doen als de kuur niet aanslaat, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat deze ziekte op den duur mijn dood wordt. Ik ben dus ongeneeslijk ziek. En die waarheid is hard. Maar wellicht minder hard als je weet dat ik voorlopig niet opgeef en van iedere dag de mooiste dag ga maken. En daar heb ik iedereen hard bij nodig!

14 reacties:

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Super Shit of pech elk woord lijkt niet voldoende om de lading te dekken. Gelukkig heb je een heel arsenaal familie, vrienden en kennissen die je heel graag willen en kunnen steunen. Helaas zal je heel veel toch alleen moeten doen......

Heel veel sterkte en ik hoop dat je ondanks het gifmolen traject nog lang en veel van je leven samen met Lukas mag genieten.

Heel veel liefs,

Liselore

Nathalie zei

Hee lieverd,

Jezus (bestaat die eigenlijk wel?), wat een k-nieuws....Daar zit je op te wachten, zeg. Woorden als pech, domper, balen dekken de lading niet. Hier is eigenlijk geen woord voor. Kan je alleen maar weer heel erg veel sterkte wensen. Hoop dat je zaterdag nog wel meegaat?

Nathalie

Anoniem zei

verdomme Marieke, wat erg. Moeilijk voor je om die vechtlust te houden, maar het moet!!

heel, heel veel sterkte hierbij.
vanuit het zuiden denk ik aan je, Ivich

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Het stormt buiten op dit moment, maar ik voel ook de storm binnen bij jou!
Je perspectief was gericht op het weer bouwen aan een toekomst en daar is een radicale streep door getrokken. Woorden schieten tekort. Ik wens de komende tijd toe dat er veel warmte om je heen zal zijn lieve Marieke!

Jolet

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Blijven vechten en door blijven gaan op de goede manier die je het afgelopen jaar al meerdere malen hebt getoond! Het is vreselijk nieuws maar zoals hierboven ook al staat vechtlust houden moet! Ik zal een extra kaarsje voor je branden, sterkte!
Cindy

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Via Ivich hoorde ik van het slechte nieuws. Ik ben enorm geschrokken en leef erg met je mee. Ik weet dat je een enorme sterke wil hebt en dat je wilt en kunt knokken om door te gaan, zodat iedere dag een mooie dag wordt. Ik wens je heel kracht en liefde toe.

Sterkte!!
Albert

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Zou ik je vandaag na vele jaren weer eens zien, komt dit vreselijke nieuws er door heen. Mijn dikke knuffel hou je tegoed! Heel veel sterkte met de strijd en om dit nieuws weer een plekje te geven.

Liefs Theer

Suzanne Schaars-Hettinga zei

Lieve Marieke,
Ik ben met mijn gedachten bij je en wens je de wijsheid en souplesse ook dit weer te doorstaan. Ik volg je wat er ook gebeurt! Toevallig gisteren met een goede vriendin van me bijgepraat. Onze conclusie was: Blijf bij jezelf... Ik wens jou, Lucas, je familie en vrienden veel kracht toe en liefs voor jou natuurlijk!
Suzanne

Remco zei

Als je elke dag
de zon begroet,
een mooi mens ontmoet.
Je van gevaar behoedt.
Bedenkt dat niets echt moet.
Dan wordt ook die dag bere goed.

Remco

Liesbeth zei

Lieve Marieke en natuurlijk Lukas,

echt ongelofelijk en onbegrijpelijk dat dit gebeurt... Ik heb er echt geen woorden voor.

Wees samen sterk! Ik denk aan jullie.

x Liesbeth (hockey)
PS. Hopelijk heeft New York jullie een beetje goed gedaan.

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Wat een heftig nieuws....ongelovelijk. Je blog was afgelopen jaar juist zo positief en krachtig dat je toch echt dacht dat je deze veldslag glansrijk en voor altijd had gewonnen. Heel veel sterkte en kracht voor jou en Lukas. Wij blijven aan je denken en zenden alle positieve energie naar NL!

Sybelle

Anoniem zei

Marieke, ik wil je heel, heel veel sterkte en kracht wensen voor de chemo m.i.v. maandag a.s.
Hopelijk heeft The Big Apple je veel nieuwe energie gegeven !
We denken aan je. Liefs, Ton N + familie.

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Wederom geen woorden voor dit hele slechte nieuws. Ik wil je graag héél veel sterkte, liefde en alle geluksmomenten die er op deze wereld te vinden zijn toewensen...
Liefs Romée

Masha Trommel zei

Lieve Marieke,
Wat een ongelofelijk bericht kregen we via dames van LCF over deze afschuwelijke ziekte.
Erg bijzonder dat je zo'n mooie blog schrijft voor iedereen die met je meeleeft.
Wat een verdriet, maar wat een kracht!
Alle sterkte voor de komende behandeling,
en voor veel meer allermooiste geluksmomenten!
Liefs,
Masha (Colombine)

Een reactie posten