Goede voornemens

6 januari 2012
Kennen jullie dat ook? Het maken van lijstjes? Of het nu boodschappen zijn, de 'things to do', de 'eigenlijk zouden we dit moeten doen dingen', 'ik ga een weekend weg en ik neem mee' lijstjes, of een lijstje met 'my favourite things'. Vraag het mij en ik maak er een lijstje van. Ik gebruik er de mooiste boekjes voor, gewoon papier, afgescheurd karton, de achterkant van een opengescheurde enveloppe of een geeltje. Maar wat mij betreft zou het papiertje om de kaas ook prima gebruikt kunnen worden. Ik ben gewoon dol op lijstjes. Blijer kun je mij niet maken. Zou het gewoon weer eens een van mijn zo bekende karaktereigenschappen zijn? Of zou het komen omdat ik een vrouw ben?
Een vrouw die graag alles tegelijkertijd wil doen, volkomen grip op haar leven wil hebben en ook nog eens het maximale uit haar leven wil halen? Ik denk dat het gewoon een van mijn eigen kenmerkende karaktereigenschappen is. Ik ken namelijk ook wel mannen die dol zijn op lijstjes en afvinken. Die net als ik er een sport van maken om overal lijstjes van te maken.

Maar als je me nu vraagt of ik dan ook een lijst met goede voornemens voor 2012 heb gemaakt, dan kan ik daar kort over zijn: nee. Ik zie nu de meeste wenkbrauwen fronzen en de mond open gaan om een vraag te stellen. Ja, dat is ook gek natuurlijk. Maar nee, die heb ik niet. Eigenlijk nooit aan gedaan. Wetende dat het destijds toch altijd dezelfde goede voornemens waren, als meer tijd met vrienden doorbrengen, minder snel me irriteren aan het verkeer en vijf kilo afvallen, maar dat uiteindelijk van die goede voornemens niet zoveel terecht zou komen. In de afgelopen 2 en half jaar dat ik ziek ben, had ik altijd maar 1 'goed voornemen': maximaal mijn leven, maximaal genieten. Als je dat al een goed voornemen wilt noemen. Ik denk dat je het eerder een levensstijl of levensmotto kunt noemen dan een goed voornemen. Maar goed, laten we het dan op mijn enig goede voornemen houden. Natuurlijk hoorde daar ook weer een lijstje bij: de 'bucket list'. Een lijst met allerlei dingen die ik nog graag wil doen in mijn leven. Een lijst die ik nooit had gemaakt als ik nog gezond zou zijn (en sommige mensen onder ons al jaren klaar schijnen te hebben). Een niet uitputtende lijst met 'try before you die' en/of 'must do' activiteiten, zoals er zijn tractor rijden, trouwen, brommer rijden, naar Venetie, een safari maken, bodypaint, koeien knuffelen, een boek schrijven, een gesprek met de Dalai Lama, een kookclub starten, bridgen met bejaarden, een joint roken, het bloten voet pad lopen, naar het Groninger museum, etc. Tot nu toe heb ik denk ik de helft van mijn bucket list in 2011 kunnen afstrepen. Ja, 2011 was een druk en intens jaar.

Mijn enig goede voornemen voor 2011 is wat mij betreft ruimschoots gehaald en ik heb lekker kunnen strepen. Het geeft een goed gevoel, maar ik neem me toch voor om het wat rustiger aan te doen, meer gericht te zijn op het nu, meer tijd te nemen voor Lukas en mij samen, me minder druk te maken om alles wat ik nog moet of op 'wat er nog moet gebeuren en bovenal me te richten op accepteren... Hoezo geen goede voornemens voor 2012? Toen ik mijn eerste dag van dit jaar begon in het ziekenhuis, betrapte ik mezelf erop dat ik tegen mezelf zei: "En ik had me nog zo voorgenomen om dit jaar goed te beginnen! En dat is dus niet het ziekenhuis". Zo zie je maar hoe ingebakken het hebben van goede voornemens voor het nieuwe jaar is. Inmiddels ben ik weer thuis en aan de beterende hand, nog wel wat slap door mijn karige dieet en 4 kilo lichter. Ja, had ik nu maar zo'n lijst met de geijkte goede voornemens gemaakt, dan kon ik er tenminste al snel eentje afvinken... 

7 reacties:

Aart zei

Groot gelijk zusje, prima voornemen!

Hans zei

met een joint kan ik je wel helpen xx
hans

Anoniem zei

Wij kunnen wel helpen met

Bridgen met bejaarden

Cobie en Rens

Esther zei

Leuk dat je weer een stukje heb geplaats, enne dat lijstjes maken herken ik wel...zo'n lekker gevoel als je kunt wegstrepen! Liefs Esther

Esther zei

Nou ja hebT geplaatsT. Moet zeker ook al een bril voor dichtbij hebben :)

Sybelle, Remko, Mats en Dex zei

Ik wil me wel beschikbaar stellen voor de bodypaint:-), maar ja dat wordt dan wel painten op een lichaam van iemand van boven de veertig...maar schilderen in Thailand heeft dan wel weer een extra demensie moet je maar denken! Een slaapplaats is beschikbaar:-).

Veel geluk met Lukas (en familie en vrienden) en de benodigde gezondheid voor 2012!

Liefs,

Sybelle

Suzanne Schaars zei

Groninger Museum! Leuk ik wil wel mee!
Liefs, Sanne

Een reactie posten