Heel wat te stellen

28 september 2009
Vandaag was een hele moeilijke dag voor Marieke. Ze is deze morgen wakker gemaakt, dit terwijl de afspraak met de chirurg was haar een aantal dagen te laten slapen. Dit overviel mij. Toen ik bij Marieke was was ze zeer ontevreden dat ze al wakker was. Ze was ook erg boos en erg down. Ze zag eigenlijk nog maar 1 uitweg en dat was haar leven beëindigen..... Nogal een schok voor mij. Ook tegen haar moeder en de verpleging heeft ze deze wens geuit.

Ik ben naar huis gegaan om dit te verwerken en te overdenken. Om half 3 hebben we met de familie een afspraak bij de baas van de IC. Daar krijgen we een update van haar situatie. Daarnaast kunnen we deze verantwoordelijke dan op het rooster leggen voor het feit dat aan de uitdrukkelijke wens van Marieke om te slapen niet is voldaan.

Haar lichamelijke situatie is niet goed maar er zijn nog voldoende mogelijkheden die haar een genezing bieden. Het plan is om de infectie met antibiotica te blijven bestrijden en als het nodig is haar buik weer schoon te maken. Dit laatste kunnen ze nog een aantal maal doen zonder dat ze erg verslechterd. Haar situatie blijft zorgelijk maar het is dus niet zo dat ze de dood in de ogen kijkt. Ook is uit onderzoek van het afgenomen weefsel (1e operatie) gebleken dat ze een goed gedifferentieerde tumor heeft. Voor de leken betekent dit dat de tumor veel cellen bevat die niet meer kunnen of willen delen, de tumoren groeien dus niet snel aan. Dit is zeer gunstig voor het vervolgtraject met de chemokuren en verhoogt haar kansen op het overwinnen van de kanker aanzienlijk. Helaas zijn we al twee weken niet meer bezig met het bestrijden van kanker.

Haar geestelijke toestand is heel heel slecht. Ze heeft haar vertrouwen in de artsen en haar begeleiders verloren, ook is ze erg moe en verzwakt door de uitputtende koorts. We hebben met de IC besproken hoe we haar geestelijke toestand op konden krikken en haar weer hoop voor de toekomst kunnen bieden. Besloten is om de begeleidende artsen hiervoor in te schakelen, zij moeten haar vertrouwen zien te winnen en haar een reëel beeld van haar situatie geven. De baas van de IC is nu aanspreekpunt geworden voor Marieke, zij is gespecialiseerd in de behandeling van de ontstekingen die Marieke nu heeft. Het is haar taak Marieke voor te lichten en zorg te dragen dat de afspraken die daarbij gemaakt worden ook nageleefd worden door de IC. Deze rol vertrouw ik haar zeker toe, want het is een hele pittige tante. Marieke is trouwens ook naar een rustigere kamer gegaan.

Zelf denk ik dat Marieke heel graag naar haar oude afdeling terug wil omdat daar meer persoonlijk contact is en daar kan ze kracht uit putten. Als het medisch verantwoord is zal dit ook gebeuren. De IC is een beetje een fabriek waar de meeste patiënten kort verblijven. Marieke maakt deze afdeling nu een week lang bewust mee en ik begrijp heel goed dat je daar gek van wordt. Er is weinig persoonlijke aandacht en contact en heel veel kabaal en leed om je heen

Vanavond was ze nog steeds duidelijk in haar wens dat sterven en heel goede oplossing is voor haar lijden, ook is ze nog steeds boos dat deze wens niet direct ingewilligd is. Wel was er weer een gesprek met haar te voeren en kon ze aangeven wat haar nog meer zou kunnen helpen. De verpleger Henk was hierbij aanwezig. Toen Marieke zij dat ze wilde slapen en geen pijn voelen heeft hij snel gehandeld en geregeld dat Marieke onder een lichte narcose, zonder aan de beademing te moeten toch heel diep zou kunnen slapen. Ze laten haar nu met rust en proberen haar zo veel mogelijk te laten slapen. Toen ik om 23:00 belde was ze al twee uur in diepe slaap.

Ik kan me erg goed inleven in de situatie van Marieke. Ze heeft al heel veel in moeten leveren en sinds ze in het ziekenhuis ligt zit alles tegen en is ze al een hele poos echt heel erg ziek. Daarnaast slaapt ze slecht en is ze verzwakt. Er zijn ook nog eens weinig tekenen van verbetering. Iedereen zou daar moedeloos van worden, ik begrijp haar wens om ermee te stoppen heel goed.

Voor mij geeft dit een enorm dilemma. Als Marieke haar situatie uitzichtloos zou zijn zou ik haar uit alle macht bijstaan in haar wens om te sterven. Ik zou dit voor haar dan zo goed en pijnloos mogelijk willen organiseren. Als het haar uitdrukkelijke wens is wil ik haar hierin steunen. Daartegenover staat dat ik niet berijd ben om de toekomst die wij samen hebben op te geven nu er nog voldoende kansen zijn. Ik zou dat mezelf nooit vergeven. Ik vind ook niet dat ze dat in deze fase aan mij mag vragen. Hopelijk kunnen we Marieke weer vertrouwen in de toekomst geven zodat ze de strijd weer aan wil gaan! Komt tijd komt raad.

14 reacties:

Sybelle, Remko en Mats zei

Lieve Marieke,

Probeer alsjeblieft toch nog door te zetten, hoe moeilijk ook. Je bent zo'n sterke vrouw. Het kan niet anders dan dat je snel een positief signaal krijgt met al die kaarsen die branden voor jou! Lieve Lucas, ook voor jou alle kracht om Marieke hier doorheen te helpen. Heel veel sterkte en liefs vanuit Bangkok.

Anoniem zei

Lieve Marieke en Lukas.

Heel heel veel sterkte de komende dagen.
Samen komen jullie er doorheen. Hoe hard het leven ook kan
zijn. Jullie liefde samen zal sterker zijn.
Rachel en Hein en Julia

Carsten zei

Lieve Marieke,
Ik wens je heel erg veel sterkte de komende dagen. Hoop dat je je doorzettingsvermogen weer aan kunt spreken, want juist dat maakt je onoverwinnelijk.

Lukas: sterkte met de zware taak om Marieke weer op te peppen en inderdaad samen te gaan knokken !

Dikke knuffel,
Carsten

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Ontzettend veel sterkte en kracht! Vecht en zet door! Er is een lichtje zichtbaar.
Ook voor jou Lukas, sterkte en keep on going.

Heel veel liefs
Jelka & Peter

Suzanne Schaars zei

We denken aan jullie!
We hebben het kaarsje voor jullie aan!
Liefs Suzanne en Joost

Anoniem zei

Lieve Marieke en Lukas,

Ga samen door, probeer te blijven vechten, hoe moeilijk het nu ook is! Lukas ik heb bewondering voor je, blijf moed houden om Marieke hier doorheen te helpen!

Liefs Cindy

Anoniem zei

lieve Marieke,

Je moet belachelijk veel doorstaan en ik heb ontzettend veel waardering voor de kracht die je nu al maanden weet op te brengen. Ik bid voor je dat je jouw kracht hervindt om ook onder deze omstandigheden te blijven vechten. Hou vol!!!!!!

Lukas, wat jij allemaal doet, vind ik fantastisch!

Veel sterkte toegewenst
Albert

Nathalie van der Wulp zei

Lieve Marieke en Lukas,
Ik hoorde vanochtend een prachtig nummer van Blof op de radio met de titel 'Geef niet op' ( http://dakzoekje.nl/2009/09/blof-de-storm-geef-niet-op/). Ik zou wensen dat Lukas dit nummer aan je kan laten horen. Het is het enige dat telt nu... GEEF NIET OP!!
Nathalie

Anoniem zei

Lieve Marieke,

Ik begrijp heel goed dat je het even niet meer ziet zitten, je hebt ook zoveel moeten doorstaan de afgelopen tijd. Maar je mag nog niet opgeven! Je bent nu te moe om deze heftige beslissingen te nemen. Er is nog zoveel om voor te leven en er zijn nog steeds kansen dat het goed komt. Je hebt Lukas, je familie en vrienden die niet zonder je kunnen. Dus zet alsjeblieft nog even door. Je kan het!! Je hebt de kracht in je, alleen ben je hem even kwijt. Dus ik hoop dat je toch een beetje je rust kan krijgen zodat je je kracht weer kan hervinden om te vechten voor het leven.

Lukas, ook wij denken aan jou. De kaarsjes branden voor jullie!! Heel veel sterkte toegewenst om Marieke door deze zware tijd heen te slepen.

Veel liefs Suzan en Jaco

Anoniem zei

Lieve Marieke en Lukas,

Marieke, je mag niet opgeven!! zoals je zelf in het stukje "over mij"zegt, heb je nog te veel om voor te leven. Daar moet je dus voor gaan. Voor Lukas, voor je ouders, je vrienden en famlie. En bovenal voor jezelf, omdat er echt nog steeds hele mooie dingen zijn in het leven. Natuurlijk, is dit zeer zeer moeilijk, en zwaar want wat jij allemaal te verduren hebt, niet normaal. Ook voor Lukas is het moeilijk. Maar jullie moeten samen door!!

Geef niet op!! Vecht, vecht, vecht..
Liefs Allard en Nicole

Anoniem zei

Lieve Schatten ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm veel respekt heb voor jullie,geweldig ook hier in Waspik wordt veel aan jullie gedacht en voor jullie gebeden Heel veel sterkte in deze strijd.
Een lieve warme groet van Marijke

Anoniem zei

Lieve Marieke en Lucas,
Heb enorm veel bewondering voor jullie strijdvaardigheid en kracht.
Houd vol!
Groeten,
Sebastian

katrien zei

Lieve Marieke en Lucas,
Wat een verschrikkelijk zware tijd - maar weet dat er altijd een betere tijd komt als je hier doorheen bent. Hou je taai, en Lucas, houdt moed!
Alle liefs en sterkte, Katrien

Thijs zei

Beste Marieke en Lukas,

Heel veel sterkte in deze zeer zware tijd. We lezen mee en denken veel aan jullie. Het lijkt ons erg moeilijk om gedurende zo'n lange periode voortdurend te blijven vechten. We wensen jullie daarbij heel veel sterkte en ook veel geduld om door deze tijd heen te komen.

Thijs en Hieke

Een reactie posten